Werkwijze

Intake

Bij het eerste consult nemen we een complete anamnese af, hierbij gaan we in op de klachten waarmee u komt. Daarnaast bespreken we de  huidige lichamelijke gesteldheid en wat er gezorgd heeft dat er een probleem ontstond.

Bij dit eerste onderzoek doen we ook zogenaamde tongdiagnose. Dat klinkt misschien vreemd, maar het is een betrouwbare indicator voor de gesteldheid van diverse organen. Daarnaast voelen we aan beide polsen. en visuele inspectie van de tong bekeken en de beide polsen gevoeld. Pols en tongdiagnose zijn instrumenten die uniek zijn voor de Traditionele Chinese Geneeskunde en vormen een zeer belangrijke aanvulling op de informatie die in het gesprek naar voren komt.

Met deze informatie stellen we een onderliggend patroon van disbalans vast, waarop we het behandelprincipe baseren. Deze holistische benadering stelt ons in staat de verschillende symptomen gelijktijdig aan te pakken. Hierdoor kan het voorkomen dat 5 patiënten die met exact dezelfde soort migraine komen 5 verschillende behandelingen krijgen. Echt maatwerk dus.

"Een belangrijk principe binnen de TCG: gezondheid is niet enkel de afwezigheid van ziekte".

"Na een serie behandelingen kan het zo zijn dat de symptomen zich niet langer manifesteren"

"Maar dat het cruciaal is je lichaam verder op te bouwen en te ondersteunen"!

<

Behandeling

Wat trek ik aan? en meer van dat soort vragen

Voor de behandeling is het praktisch gemakkelijke, loszittende kleding te dragen zodat alle gebieden van het lichaam te bereiken zijn. Soms is het nodig gedeeltelijk te ontkleden. Normaal gesproken worden punten op het lichaam en de ledematen geselecteerd. Soms wordt de acupunctuur behandeling uitgebreid met andere TCG technieken zoals Tui-Na massage, Cupping, Moxa, Gua Sha of electro-stimulatie (zie aanvullende technieken). Soms worden ook kruidenpreparaten geadviseerd.

Pijnlijk?

Dat is de favoriete vraag, wees gerust, acupunctuurnaalden lijken in niks op de naalden die gebruikt worden voor injecties of bloed af te nemen! Ze zijn extreem dun, niet veel dikker dan dan een wimpertje. Daarnaast zijn ze heel glad en scherp en de punt is ontworpen om tussen de weefsels door te dringen, niet om er doorheen te snijden om een opening te creëren. Er wordt gewerkt met individueel verpakte, steriele naalden voor éénmalig gebruik. De naalden worden op specifieke punten geplaatst waarbij bij het doordringen van de huid soms even een subtiel prikje gevoeld wordt. Daarna wordt de naald op z’n plaats gebracht, dit voel je niet totdat de naald op de juiste diepte zit. Op dat moment wordt ‘De-Qi’ gevoeld, dat houdt in dat de Qi door de naald ‘aangeboord’ wordt. Het gevoel dat hierbij optreed voelt voor iedereen anders, het wordt omschreven als tintelen, druk, warmte of een elektrisch stroompje. Vaak breidt dit gevoel zich uit in het verloop van de meridiaan, of een deel van het lichaam wat aan deze meridiaan of de actie van dit punt gekoppeld is. Soms wordt er ook helemaal niks gevoeld, dit betekend echter niet dat de behandeling niet effectief zou zijn!

Vervolgens blijven de naalden 20-30 minuten zitten om het lichaam in staat te stellen de behandeling op te nemen. Gedurende deze tijd raken veel mensen in een toestand tussen waken en slapen in. Een ideaal moment om je even lekker te ontspannen, maak er gebruik van!