Aanvullende technieken

Over Traditionele Chinese Geneeskunde

Acupunctuur is slechts een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Tijdens de behandeling kunnen, afhankelijk van uw toestand, als aanvulling op de acupunctuurbehandeling één of meer van de volgende technieken ingezet worden.

Tui-Na massagetherapie

Is eigenlijk een complete behandelmethode op zich, het is de massagevariant van acupunctuur. De opleiding is dan ook even uitgebreid als de acupunctuuropleiding. Omdat het een niet-invasieve methode is, is het zeer geschikt voor kinderen of mensen die erg verzwakt zijn of een naaldenfobie hebben. In de praktijk combineer ik vaak Acupunctuur en Tui-Na in een behandeling.

Cupping en Gua Sha

Deze technieken zijn een mooie aanvulling op acupunctuur, ik gebruik ze dan ook regelmatig in de praktijk. Ze kunnen helpen bij het  verwijderen van toxines, verlichten acute en chronische spierspanning en stijfheid en ze zijn zelfs geschikt om de symptomen van griep of verkoudheid te verlichten! Het voornaamste toepassingsgebied is nek- schouder- en rugpijn.

Bij de Gua Sha techniek maken we gebruik van een ‘schraper’ van buffelhoorn of gepolijst jade, de behandeling voelt aan als een stevige massage, toxines en pathogenen worden de gelegenheid gegeven via de huid het lichaam te verlaten.

Bij het cuppen worden glazen bollen met een onderdruk op de huid geplaatst. Hierdoor worden damp en toxines als het ware naar buiten getrokken. De cups kunnen na het aanbrengen blijven staan, of glijdend over de huid bewogen worden. Hierbij wordt speciale olie als tussenstof gebruikt. De beide technieken kunnen een lichte vorming van blauwe plekken tot gevolg hebben, vergelijkbaar met een zuigzoen. Hoewel het er onprettig uit kan zien,  zijn deze plekken niet pijnlijk en geheel onschadelijk.

Auriculo, ofwel Ooracupunctuur 

Deze soort is één van de meest onderzochte vormen van acupunctuur, het wordt het meest gebruikt om te ondersteunen bij afkicken van een tabaks-, alcohol-, drugsverslaving of bij afvallen. Dit is echter slechts een klein deel van het toepassingsgebied, het kan ook zeer goed ingezet worden bij allerlei andere fysieke, mentale of emotionele verstoringen. Kan in plaats van met naalden ook lazer of electrische stroompjes gedaan worden.

Moxibustie

Ook een veelgebruikte aanvulling binnen de acupunctuurpraktijk. Moxa is de gedroogde vorm van het kruid Artemisia Vulgaris, het wordt gebrand in de nabijheid van een acupunctuurpunt of een wat groter gebied. Soms in de vorm van een soort sigaar, soms los op de naald of direct op de huid met of zonder tussenstof. 

Warmte Therapie

Is afgeleid van de moxibustie. Hierbij wordt een TDP/infrarood warmtebron gecombineerd met electromagnetische warmte. Gericht op een bepaald lichaamsdeel bevorderd dit de doorstroming van Qi en bloed. Er kunnen veel verschillende aandoeningen mee behandeld worden, daarnaast is het gewoon heel prettig!

Electro-acupunctuur

Kan worden gebruikt om de Acupunctuur behandeling effectiever te maken. De naalden kunnen met de hand gemanipuleerd worden, maar ook met een milde electrische stroom. Daartoe worden de naalden met kleine klemmetjes aangesloten op een apparaat dat stroom van specifieke frequenties en stroomsterkten kan produceren. Erg effectief bij pijnsyndromen zoals bijvoorbeeld een tennisarm.

Kruiden

De toepassing van Chinese geneeskrachtige kruiden is een zeer belangrijke pijler binnen Chinese Geneeskunde. In de praktijk maak ik gebruik van aan de westerse mens aangepaste patent kruidenformules ter ondersteuning van de acupunctuurbehandeling.