Sport acupunctuur

Over gezondheid en zijn vakgebied

Blessure herstel, herstel na over-training, prestatie verbetering, het zijn allemaal aspecten die met specifiek op de sporter gerichte acupunctuur aangepakt kunnen worden.

Pijnbestrijding speelt een belangrijke rol bij het behandelen van sportblessures. Tijdens de behandeling maakt het lichaam de verdovende stof enkefaline aan, welke pijndrempelverhogend maar ook ontstekingsremmend werkt. Hierdoor is het uitermate geschikt voor de behandeling van bijvoorbeeld peesontstekingen. Aangezien acupunctuur een holistische geneeskunst is, wordt niet alleen het uiterlijke kenmerk van de blessure (pijn) aangepakt, maar ook eventuele onderliggende zwaktes.

Daardoor wordt de kans op herhaling een stuk kleiner en voorkomen wordt dat de klachten chronisch worden. Als de klachten al chronisch zijn kan het genezings-proces weer op gang geholpen worden. Wanneer er trauma ontstaan is door een harde klap of trap kan met behulp van acupunctuur de ontstane blokkade opgeheven worden waardoor het genezings-proces versneld.

Soms kiezen (top)sporters er bewust voor om door overtraining snel op een hoger niveau te komen, bijvoorbeeld om naar een wedstrijd of evenement toe te werken. Acupunctuur kan er dan voor zorgen dat het lichaam sneller hersteld zodat de gestelde doelen eerder gehaald kunnen worden. Ook is het mogelijk het lichaam voor te bereiden op extra zware belasting of er voor te zorgen dat het lichaam tijdens de sportieve prestatie over extra energie kan beschikken.