Veel gestelde vragen

En de antwoorden erop

Ik krijg regelmatig vragen over van alles en nog wat. En daar geef ik graag antwoord op. Mis je een vraag of een antwoord? Stel hem dan gerust. Ik geef graag antwoord. 

Voor welke klachten / ziekten wordt acupunctuur gebruikt?

Acupunctuur kan helpen bij een veelvoud aan klachten en ziektebeelden Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat zo’n behandeling inderdaad kan helpen om de pijn te verzachten en bepaalde ziektebeelden te behandelen.

Acupunctuur wordt onder meer vaak toegepast bij hoofdpijnklachten, aandoeningen van rug, wervelkolom en gewrichten, gynaecologische klachten waaronder onvruchtbaarheid en menstruatie-problematiek, vermoeidheidsklachten, maag-darm klachten. Ook wordt acupunctuur toegepast bij hart- en vaatziekten, allergieën, psychische klachten waaronder burn-out, angst en depressie, huidaandoeningen, neurologische klachten en stoppen met roken.

Hoe lang duurt een behandeling ongeveer?

Het eerste consult duurt ongeveer een a anderhalf uur. Dan doen we de anamnese, waarbij we ingaan op de klachten waarmee u komt. We bespreken uw huidige gesteldheid en hoe de klachten zijn ontstaan. Lees meer over de werkwijze.

Wat zijn de voordelen van acupunctuur?

Acupunctuur kan op verschillende manieren positief effect hebben. Acupunctuurbehandelingen worden, over het algemeen en mits goed uitgevoerd, gezien als veilig.

Er zijn weinig complicaties bekend en een behandeling met acupunctuur is goed te combineren met andere (westerse) behandelingen. Daarnaast is acupunctuur vaak van grote waarde voor patiënten die uitbehandeld zijn in de westerse geneeskunde. Ook is de acceptatie van acupunctuurbehandelingen door de westerse geneeskunde aanzienlijk toegenomen.

Is acupunctuur pijnlijk?

Acupunctuurnaalden zijn flinterdun. Het prikken wordt daarom door de meeste patiënten nauwelijks als pijnlijk ervaren. Soms is er sprake van een tinteling. Die kan zelfs ontstaan op andere plekken dan de naald is geplaatst. Dit is volkomen normaal en illustreert zelfs dat de werking optimaal is.

Moet je in acupunctuur geloven?

Acupunctuur is een wetenschappelijk aangetoonde methode. Tegelijkertijd is de exacte werking van acupunctuur nog niet volledig achterhaald. Toch treden er aantoonbaar reproduceerbare, biologische veranderingen op wanneer een naald in een acupunctuurpunt wordt gestoken.

Bestaat er een risico op besmetting door het gebruik van naalden?

Nee, we maken uitsluitend gebruik van steriele naalden die voor éénmalig gebruik zijn. De kans op besmetting is er dus niet.

Ik ben bang voor naalden, ben ik dan wel te behandelen?

We maken gebruik van verschillende technieken. Meestal verdwijnt de angst, maar in sommige gevallen behandelen we met speciale massagetechnieken of bijvoorbeeld cupping. Zie ook aanvullende technieken.

Welk resultaat mag ik verwachten?

Afhankelijk van de aard van de aandoening zal je meer of minder behandelingen nodig. Sommige aandoeningen zijn in een paar behandelingen genezen. Voor andere zijn meer behandelingen nodig. Bij het eerste consult maken we een inschatting hiervan. In het algemeen kunnen we stellen: Hoe acuter de klacht hoe minder behandelingen nodig zijn.

Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig?

Tegenwoordig verwijzen huisartsen met regelmaat patiënten door, maar een verwijzing is niet per se nodig.

Wordt de behandeling vergoed door mijn zorgverzekeraar?

In veel gevallen wordt een deel van de behandeling vergoed. Acupunctuur wordt ruim gedekt vanuit de zorgverzekering met aanvullende dekking onder het kopje alternatieve/complementaire geneeswijzen.

Voordat je aanspraak maakt op vergoeding, en nota’s naar de zorgverzekeraar stuurt, is het belangrijk om eerst te controleren in hoeverre jouw aanvullende pakket acupunctuur dekt. Je vind er alles over op zorgwijzer.

Mis je een vraag?

Mis je een vraag in het bovenstaande rijtje? Interessant om te weten voor anderen? Stel je vraag dan hier. We proberen alle vragen te beantwoorden en vullen deze lijst aan als dat nodig is.