In gesprek

Energie en vitaliteit

De effectiviteit van acupunctuur

Een content subheading

Mijn naam is Frank Rikken, eigenaar van een communicatiebureau in Arnhem. In de afgelopen periode bezocht ik een aantal keren de praktijk van Bas. In het tweede deel van onze serie gesprekken, richten we ons op de effectiviteit van acupunctuur. Ook dit keer sprak ik Bas in zijn praktijk terwijl ik tegelijkertijd een behandeling onderging. Ik stelde hem vragen over zijn ervaringen met acupunctuur en de effectiviteit hiervan.

In gesprek

Bas, wat is volgens jou de effectiviteit van acupunctuur?

Acupunctuur is een bewezen effectieve behandelmethode voor een aantal aandoeningen en klachten. Uit verschillende studies is gebleken dat acupunctuur kan bijdragen aan het verminderen van pijn, het verbeteren van slaap en het verbeteren van de kwaliteit van leven bij mensen met bepaalde aandoeningen.

Zijn er veel wetenschappelijke onderzoeken die wat vertellen over de effectiviteit van acupunctuur?

Er zijn veel wetenschappelijke studies die de effectiviteit van acupunctuur ondersteunen. Een recent onderzoek gepubliceerd in het "Journal of Pain" concludeerde dat acupunctuur effectief is bij het verminderen van pijn bij patiënten met chronische rugpijn. Een andere studie gepubliceerd in het "Journal of Alternative and Complementary Medicine" vond aanwijzingen dat acupunctuur ook effectief kan zijn bij het verbeteren van symptomen van artrose.

Kan je ons vertellen wat de meest voorkomende aandoeningen zijn waarbij acupunctuur wordt toegepast?

Acupunctuur is onderdeel van de Traditionele Chinese geneeskunde en daarmee als compleet systeem in te zetten. Dus nagenoeg alle klachten zijn te behandelen met acupunctuur. Wat ik het meest zie in de praktijk zijn pijnklachten, zoals hoofdpijn, rugpijn en nekpijn. Het wordt ook gebruikt voor de behandeling van artritis, menstruatieklachten, slaapstoornissen, gewichtsverlies en stopzetten met roken. Maar ook mentale aandoeningen zijn goed te behandelen. 

Hoe verklaar je de effectiviteit van acupunctuur bij pijnbehandeling?

Acupunctuur werkt door het activeren van bepaalde punten op het lichaam waardoor het lichaam pijnstillende stoffen, zoals endorfine en serotonine, aanmaakt. Het verbetert ook de bloedcirculatie en het vermindert spierspanning, wat bijdraagt aan verlichting van pijn.

Kun je uitleggen hoe acupunctuur andere aandoeningen kan behandelen dan alleen pijn?

Acupunctuur richt zich op het bevorderen van de energiebalans in het lichaam, ook wel Qi genoemd. Wanneer deze energiebalans verstoord is, kan dit leiden tot verschillende aandoeningen, zoals stress, slapeloosheid en hormonale onbalans. Door het activeren van specifieke acupunctuurpunten, kan de energiebalans hersteld worden, wat kan leiden tot verbetering van deze aandoeningen.

Hoe verhoudt acupunctuur zich tot reguliere westerse geneeskunde?

Acupunctuur is een complementaire behandeling en kan   in combinatie met reguliere westerse geneeskunde gebruikt worden. Het is geen vervanging voor reguliere medische behandelingen, maar kan het effect van deze behandelingen versterken. Bovendien kan acupunctuur ook een oplossing zijn voor aandoeningen waarbij reguliere behandelingen geen effect hebben.

Wat is je ervaring met acupunctuur en wat zijn de resultaten die je hebt gezien bij je patiënten?

Mijn ervaring met acupunctuur is zeer positief. Ik heb veel patiënten gezien die verbetering hebben gezien in hun aandoeningen, variërend van pijnverlichting tot verbetering van slaap en stressniveaus. Bovendien is acupunctuur een veilige en niet-invasieve behandeling, zonder bijwerkingen. Ik zou acupunctuur zeker aanbevelen als complementaire behandeling voor degenen die op zoek zijn naar een natuurlijke behandeling.

Hoe pak je aan om scepsis te weerleggen rondom de effectiviteit van acupunctuur als alternatieve behandeling?

Als acupuncturist met vele jaren ervaring, kan ik zeggen dat ik talloze patiënten heb gezien die baat hebben gehad bij de behandeling. Natuurlijk zijn er altijd sceptici die twijfelen aan de effectiviteit van alternatieve geneeswijzen, maar ik denk dat het belangrijk is om elke behandelmethode op zijn eigen waarde te beoordelen en niet te snel conclusies te trekken gebaseerd op vooroordelen.

Wat de literatuur betreft, is er in de afgelopen jaren steeds meer bewijs gevonden voor de effectiviteit en veiligheid van acupunctuur bij een scala aan aandoeningen, van pijnbeheersing tot het verbeteren van slaap en stress. 

Dus, hoewel er nog steeds onderzoek nodig is om de effectiviteit van acupunctuur volledig te begrijpen, geloof ik dat de resultaten die we tot nu toe hebben gezien, suggereren dat het zeker de moeite waard is om te overwegen als aanvullende behandeling voor degenen die op zoek zijn naar een natuurlijke en minder invasieve manier om hun klachten te verbeteren.

Wat bedoel je met "een minder invasieve manier"?

Met een minder invasieve manier bedoel ik dat acupunctuur een manier van behandelen is die minder ingrijpend is voor het lichaam dan bijvoorbeeld operaties of het gebruik van medicijnen met veel bijwerkingen. Het werkt door het prikken van naalden in specifieke punten op het lichaam, waardoor het lichaam gestimuleerd wordt om zelf te genezen. Hierdoor is de impact op het lichaam een stuk kleiner dan bij andere vormen van behandeling. Ik heb zelf in mijn praktijk vele patiënten gezien die acupunctuur hebben ondergaan en zij ervaren vaak een significante verbetering van hun klachten zonder bijwerkingen. Ik ben ervan overtuigd dat acupunctuur een waardevolle aanvulling kan zijn op de reguliere geneeskunde en kan helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten.