Acupunctuur

Een alternatieve benadering voor gezondheid en welzijn

Een content subheading

Ik ben Frank Rikken, eigenaar van een communicatiebureau in Arnhem. De afgelopen periode heb ik de rol van interviewer aangenomen en heb gesprekken gevoerd met Bas van der Togt, acupuncturist in Arnhem. Ik sprak Bas in zijn gezellige praktijk, waar ik ook de gelegenheid had om zelf behandelingen te ondergaan tijdens het interviewen. Een beetje een vreemde setting, maar het is gelukt. Bas vertelde honderduit over acupunctuur en gaf antwoord op de vele vragen die ik had. Dit is het eerste deel in een serie van 5 interviews met Bas, waarin we dieper ingaan op de wereld van acupunctuur.

Ik zit tegenover Bas van der Togt, acupuncturist. Ik ben benieuwd naar zijn ervaringen en kijk uit naar zijn perspectief op acupunctuur.

Kun je ons iets vertellen over je achtergrond en hoe je acupuncturist bent geworden?

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in alternatieve geneeswijzen en hoe het lichaam en geest samenwerken om gezondheid te bevorderen. Na mijn opleiding besloot ik me verder te verdiepen in acupunctuur. Ik volgde opleidingen aan gerenommeerde acupunctuur opleidingen in binnen- en buitenland en ben vanaf dat moment werkzaam als acupuncturist. Nog steeds volg ik regelmatig internationaal  bij- en nascholingen. 

Wat is volgens jou de kern van acupunctuur en hoe werkt het?

Acupunctuur komt voort uit 5000 jaar oude Chinese geneeskunde die zich richt op het herstellen van de energiebalans in het lichaam (acupunctuur zelf is waarschijnlijk zo’n 3000 jaar oud). Dit wordt gedaan door het prikken van specifieke punten op het lichaam, ook wel acupunctuurpunten genoemd. Deze punten staan in verbinding met meridianen, energielijnen die door het lichaam lopen. Als de energie in deze meridianen in onbalans is, kan dit leiden tot fysieke en emotionele klachten. Acupunctuur richt zich op het herstellen van de energiebalans en het verbeteren van de gezondheid van het lichaam en geest.

Ik heb gehoord dat acupunctuur vaak wordt gebruikt als onderdeel van  pijnbestrijding. Is dit juist?

Ja, absoluut. Acupunctuur is een veelgebruikte behandeling voor pijnbestrijding en wordt  beschouwd als een effectieve manier om pijn te verminderen. Het werkt door de productie van endorfine en serotonine te verhogen, die zorgen voor een natuurlijke pijnstiller en verbetering van het humeur. Er zijn talloze wetenschappelijke studies die aantonen dat acupunctuur effectief is bij het verminderen van chronische pijn, hoofdpijn, nek- en rugpijn, en vele andere aandoeningen.

Wat is het verschil tussen acupunctuur en reguliere geneeskunde en wanneer zou je acupunctuur aanbevelen boven gewone behandelingen?

Gewone geneeskunde richt zich meestal op het behandelen van symptomen, terwijl acupunctuur zich richt op het aanpakken van de oorzaak van het probleem. Het gaat er om dat het lichaam weer in balans komt, zodat het zichzelf kan genezen. Dit wordt bereikt met de prikkeling van specifieke acupunctuurpunten op het lichaam met fijne naaldjes.

Kun je ons meer vertellen over hoe acupunctuur werkt?

Acupunctuur is gebaseerd op de theorie dat door het lichaam verschillende energiebanen lopen, ook wel meridianen genoemd. Wanneer deze energiebanen verstoord raken, kan dit leiden tot lichamelijke- en emotionele problemen. Door de specifieke acupunctuurpunten aan te prikken, brengen we de energie weer in balans, waardoor het lichaam weer in staat is om zichzelf te genezen.

Is er wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van acupunctuur?

Ja, er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van acupunctuur. Veel studies tonen aan dat acupunctuur effectief is bij het behandelen van verschillende aandoeningen, waaronder rugpijn, hoofdpijn, menstruatiepijn en zelfs misselijkheid en braken bij chemotherapie. Sommige studies hebben zelfs aangetoond dat acupunctuur net zo effectief kan zijn als gebruikelijke behandelingen voor bepaalde aandoeningen.

Hoe verloopt een sessie acupunctuur?

Bij de eerste sessie doe ik altijd een uitgebreide anamnese, waarbij ik je klachten, medische geschiedenis en leefstijl in kaart breng. Hierna stellen we samen een behandelplan op. Tijdens de behandeling worden fijne naaldjes in de acupunctuurpunten geplaatst en maak ik soms ook gebruik van andere technieken. Zo gebruik ik soms technieken als zoals moxibustie (warmtebehandeling met smeulende kruidensticks) of cupping (met verhitte glazen cups een vacuüm boven de huid creëren om doorbloeding te stimuleren). Daarover vertel ik je graag een andere keer nog meer.

Zijn er risico's aan verbonden aan acupunctuurbehandelingen?

Zoals aan elke medische handeling zijn er ook aan acupunctuur bepaalde risico's verbonden. Echter, bij acupunctuur zijn deze risico's erg beperkt. Mensen kunnen soms ongemak voelen op de plaats waar de naalden zijn geplaatst, maar dit verdwijnt meestal snel. Omdat ik met individueel verpakte, steriele wegwerpnaalden werk, is de kans op infecties uiterst gering 

Ik vroeg Bas van der Togt, acupuncturist, over de wetenschappelijke onderbouwing van acupunctuur en hij vertelde me dat er veel onderzoek is gedaan naar de effectiviteit van acupunctuur. Sommige studies tonen aan  dat acupunctuur effectief is bij het verminderen van pijn, het verbeteren van slaap en het verbeteren van emotionele stabiliteit. 

Bas benadrukt dat acupunctuur een holistische aanpak biedt, waarbij niet alleen de symptomen worden behandeld, maar ook de onderliggende oorzaken worden aangepakt. Dit maakt acupunctuur uniek in vergelijking met reguliere medische behandelingen die vaak gericht zijn op het symptoom zelf.

Al met al denkt Bas van der Togt dat acupunctuur een waardevolle aanvulling is op reguliere medische behandelingen en dat mensen het zeker moeten overwegen als ze op zoek zijn naar een natuurlijke manier om hun gezondheid te verbeteren.