Coronakilo's en sportblessures

Wat doe je met je extra kilo's?

Gelukkig zijn de meeste corona-restricties opgeheven of verminderd en kunnen we weer volop aan het maatschappelijk verkeer deelnemen. Een van de dingen waar veel mensen al een lange tijd niet aan toe gekomen zijn is het sporten. Sportscholen en sportclubs waren gesloten en voor veel mensen is het lastig om op eigen houtje regelmatig voldoende beweging te pakken. Het resultaat is dat er hier en daar wat corona-kilo’s zijn aangekomen, 3 kilo gemiddeld...

Flink aan de slag dus!?

Dat lijkt een erg goed idee en dat is ook wel zo, maar veel mensen proberen zo snel mogelijk weer op hun oude niveau terug te komen. En dat is niet verstandig. Ik merk nu al in de praktijk dat het aantal sportblessures en overbelastingsklachten een stuk hoger ligt dan normaal. Dat kan gelukkig met behulp van acupunctuur en aanpassen bij het sporten vaak  vlot verholpen worden.  Verstandiger is het om gewoon heel rustig op te bouwen en je lichaam de tijd te gunnen om weer sterker te worden. Je hebt er dan een stuk langer plezier van!

Mocht je onverhoopt toch een blessure oplopen is het zaak daar verstandig mee om te gaan. Een groot misverstand is bijvoorbeeld dat er veel te lang en intensief gekoeld wordt na het oplopen van een blessure. In de acute fase is ca. 10 minuten koelen met een icepack voldoende. Koelen verdooft, dat is prettig en het vermindert zwelling,  maar het zorgt ook voor stagnatie.

Stagnatie belemmert genezing

Recent wetenschappelijk onderzoek op muizen heeft opnieuw aangetoond dat spierherstel na overbelasting ca. 5 dagen lager in beslag neemt na uitgebreid koelen.  Tijdens mijn opleiding Sport Acupunctuur en het begeleiden van topsporters heb ik veel ervaring opgedaan hoe daar wel goed mee om te gaan.

"Ga je weer sporten, bouw het rustig op. Zorg voor een goede warming-up en cooling-down, neem daar echt de tijd voor. Let op je voeding, daar kan ik je ook bij helpen. Mocht je toch blessures oplopen, ga daar dan verstandig mee om!"