De Coronacrisis

Angst of gezond verstand?

Als ik de corona crisis bekijk dan valt me op: wij hebben massaal ons ‘midden’ verloren. We worden onrustig. We zoeken de oplossing buiten onszelf: hamsteren, hopen op de snelle ontdekking van een geneesmiddel of vaccinatie, hopen op de juiste politieke beslissingen.

Vaak handelen we puur uit angst en niet vanuit het gezonde verstand. In de Chinese geneeskunde is ons spijsverteringssysteem (Milt en Maag) verantwoordelijk voor het gezonde verstand. Als Milt en Maag in balans zijn, dan zitten we lekker in ons midden en we zijn geaard. Veel kunnen we niet beïnvloeden maar hier een paar tips voor dingen die je wél kunt beïnvloeden:

  • Ga naar buiten

Maak elke dag een lange wandeling, bij voorkeur in het bos. De natuur gaat (hopelijk) niet op slot. Je komt de mooiste dingen tegen in de natuur en beweging in de buitenlucht komt je afweer ten goede! 

  • Versterk je longen

Slaap met een open raam. Doe simpele ademhalingsoefeningen. Klop een minuut met je rechter vuist op het gebied onder je linker sleutelbeen; wissel dan van kant. Als je roker bent: misschien is nu een goed moment om te stoppen.

  • Let op je voeding

Onze afweer is afhankelijk van onze darmen. Kies pure voeding, kook vaker (nu je toch thuis bent), eet minimaal twee keer per dag een warme maaltijd, vermijd suiker

  • Vermijd (een overmaat aan) slechte nieuwsberichten

Bekijk dus niet elke rapportage en volg al helemaal niet de sterftecijfers op. Dit moet je lichaam namelijk ook kunnen verteren. Sluit je af, houd vreselijke beelden buiten.

  • Ruim op

Volgens de Chinese geneeskunde hoort de Long bij het element metaal. Een van de aspecten van het metaal-element is het loslaten. Precies wat we nu massaal moeten doen. Loslaten van consumeren, van reizen, van goedkope importproducten, van zekerheden, van gemak. Zet er nog een schepje boven op: ruim je huis op, begin met een laatje.

"Lach! Als je filmpjes kijkt, kies dan voor grappige films. Want lachen en vrolijk zijn ondersteunen je afweer".