De najaarsblues

Voorkom een depressie

Nu we de zomer achter de rug hebben en de dagen weer wat korter worden, begint de natuur zich ook weer terug te trekken. Waar het voorjaar en de zomer als Yange jaargetijden gezien kunnen worden waarin alles tot bloei komt, behoren de herfst en de winter tot het Yinne. Alles komt tot rust en koelt letterlijk maar ook figuurlijk af. De blaadjes vallen van de bomen, het wordt donkerder.

Minder energiek

Dat kan er bij een aantal mensen toe leiden dat ze zich minder energiek gaan voelen, wat somberder worden en ook de behoefte krijgen zich terug te trekken. Bij sommigen ontwikkelt dit zich zo sterk dat er sprake is van een depressie.

In de blogs op mijn website heb ik het wel eens over de emoties en de koppeling daarvan aan de organen. Soms heeft je systeem moeite met de omschakeling tussen Yinne en Yange periodes en activiteiten. Dat kan met de seizoenen zo zijn, maar ook bijvoorbeeld met dag en nacht, dat leidt dan tot slaapproblemen.

Disbalans

Om de disbalans die hieruit voortkomt te herstellen is het goed om mee te bewegen met de seizoenen en geen activiteiten te ontplooien die niet passend zijn op dat moment. Bijvoorbeeld proberen af te vallen in het najaar is niet zo’n goed idee. Van nature is dat juist een periode om reserves aan te maken. Weer een disbalans erbij! 

De disbalans kan ook in je lichaam zitten, door interne blokkades kan het zo zijn dat je energie niet goed stroomt waardoor je niet goed mee kan gaan in veranderingen.

The 'circle of life'

Acupunctuur kan je helpen dit proces in goede banen te leiden. In de loop van duizenden jaren is een goed begrip opgebouwd van wat het lichaam op welk moment nodig heeft. 

Wat ook niet meehelpt bij een najaarsblues is het idee dat afvallende blaadjes en een zich terugtrekkende natuur een associatie met dood en verval oproept. In mijn ogen wordt in de herfst juist de fundering gelegd voor het nieuwe leven van de volgende lente. De blaadjes worden compost, planten en bomen brengen hun energie veilig in wortels en knollen onder de grond om in de lente weer te kunnen knallen!

.

"Weet dat vallende bladeren de bron zijn van nieuw leven. Een acupunctuurbehandeling stimuleert het zelfregulerende vermogen van je lichaam om zichzelf te vernieuwen. Je voelt je veel sneller als herboren."