Doe een sjaal om!

De wind is de drager van de 100 ziekten

Dit is een belangrijk gezegde binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Hiermee wordt bedoeld dat er bij bijna alle ziekten die van buitenaf komen, de wind een rol speelt. Het karakter van de wind is wispelturig, kan van alle kanten komen, het effect van wind kan versterkt worden door allerlei factoren zoals vocht en koude. 

Verdediging

De wind heeft de neiging het lichaam binnen te dringen in de nek/schouderregio. Daar zit dan ook de sterkste verdediging tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Denk maar hoe je je schouders optrekt tegen de koude wind, bij stress of gevaar. Je duikt een beetje in elkaar. Die regio is het meeste Yange deel van de lichaam, het is ervoor gemaakt je te verdedigen. In die regio zit een aantal acupunctuurpunten dat specifiek de taak heeft wat met die wind te doen. Dat blijkt onder meer uit de naam van die punten, waar het Chinese woord Feng (wind) in zit. 

Volgens de TCG is je weerstand uit een aantal lagen opgebouwd, de buitenste laag is de huid. Door de poriën in je huid verlies je warmte en transpiratievocht en de wind kan er door binnendringen. Vervolgens dringt de wind, samen met ziekmakers, dieper het lichaam in. Dit traject bestaat uit 6 niveaus, ieder niveau heeft een specifieke taak in je weerstand. Daarom is een natuurlijke infectie beter om je weerstand te trainen dan een injectie op een diep lichamelijk niveau, er worden dan geen stappen overgeslagen!

Disbalans

Om de disbalans die hieruit voortkomt te herstellen is het goed om mee te bewegen met de seizoenen en geen activiteiten te ontplooien die niet passend zijn op dat moment. Bijvoorbeeld proberen af te vallen in het najaar is niet zo’n goed idee. Van nature is dat juist een periode om reserves aan te maken. Weer een disbalans erbij! 

De disbalans kan ook in je lichaam zitten, door interne blokkades kan het zo zijn dat je energie niet goed stroomt waardoor je niet goed mee kan gaan in veranderingen.

Sjaal

Om je lichaam te helpen de pathogene factoren buiten de deur te houden is het goed om een sjaal te dragen, het is comfortabel en werkt als een extra schild. Daarnaast voorkomt het in veel gevallen dat je een stijve nek of hoofdpijn krijgt. 

Wil je meer weten over hoe de TCG tegen weerstand, immuniteit en het ontwikkelen of overdragen van ziektes aankijkt, of wil je ontdekken wat acupunctuur voor je kan betekenen, neem dan gerust contact met me op.

"Draag een sjaal op gure en winderige dagen. Dit beschermt je nek- en schouderregio meer dan je denkt"