Een holistische visie

Acupunctuur en de Chinese geneeskunde hebben een holistisch uitgangspunt. Wat is dat nou precies, Holisme?

Lichaam en geest vormen een twee-eenheid. Dat betekent dat iedere emotie van invloed is op je gezondheid en je lichaam. Het betekent andersom ook dat iedere verstoring van jouw lichaam, ziekte of pijn, van invloed kan zijn op jouw emoties, gevoelens en op je denken.

Hoe werkt dat?

Bij bijvoorbeeld vreugde, liefde of verliefdheid voelen we ons, naast gevoelens van warmte en tevredenheid, ook vaak vitaal en energiek. Op deze gelukzalige momenten voel je vaak geen of weinig pijn. Angst, verdriet depressiviteit doen de energie afnemen en ons vermoeid voelen.
Pijn of ander lichamelijk ongemak kan je chagrijnig maken. Veel mensen hebben na een hartinfarct last van angst, of hebben na een infarct een sterk gevoel de zaken en het leven sterk te moeten relativeren (wat natuurlijk nooit kwaad kan). Niet alleen het fysieke hart is aangedaan, ook op emotioneel en spiritueel niveau is de energie verstoord. We kunnen ons tijdens een griep of corona behoorlijk somber en down voelen. Zo houden emoties, gevoelens, denken en het lichaam elkaar in evenwicht. 

Acupunctuur gaat uit van het zelfhelend vermogen van het lichaam. Door het plaatsen van fijne acupunctuurnaaldjes op verschillende punten in het lichaam wordt de aanmaak van lichaamseigen stoffen en neurotransmitters gestimuleerd. Denk hierbij aan endorfine, een stof die als natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer werkt. Op deze manier wordt pijn bestreden zonder dat er vervelende bijwerkingen optreden.

Acupunctuur tegen hoofdpijn en migraine

Hoofdpijn en migraine zijn vervelende klachten waar niet altijd een duidelijke oorzaak voor te vinden is. Met name migraine is moeilijk met medicatie te bestrijden omdat bijwerkingen als misselijkheid en overgeven mogelijk erger worden door het slikken van pijnstillers. Acupunctuur helpt zowel de hoofdpijn als de bijwerkingen te bestrijden. Ook bij spanningshoofdpijn is acupunctuur zeer effectief. Omdat acupunctuur niet alleen kijkt naar de bestrijding van de klachten, maar ook naar het voorkomen daarvan kan een hoop pijn en ellende bespaard worden. Zo wordt er gekeken naar eventuele hormonale verstoringen bij vrouwen of spierspanningen die de migraine veroorzaken.

Ieder orgaan z’n emotie

De Traditionele Chinese Geneeskunde gaat uit van 5 basis-emoties, die allemaal gerelateerd zijn aan een bepaald orgaan. Deze emoties zijn: boosheid, vreugde, zorgelijkheid, verdriet, angst en schrik (of shock).

Ieder orgaan heeft een corresponderende emotie. Als er een disbalans is in een orgaan, bijvoorbeeld de lever die overbelast is, kan je last hebben van geïrriteerdheid of woede. Op dezelfde manier kan langdurige, onopgeloste boosheid leiden tot een disbalans in de leverfunctie. Dit kan een zichzelf in stand houdende toestand worden.

Het is daarom belangrijk om altijd de mens als geheel te behandelen, dus niet alleen lichamelijke klachten aan te pakken, als we streven naar een optimale gezondheid en staat van welbevinden. Aandacht voor lichaam en geest tegelijk dus.

Bij mijn behandelingen let ik op dit aspect. Ieder acupunctuurpunt heeft zowel een lichamelijke als een emotionele werking. Zo komt het belang van het emotionele en het lichamelijke bij de behandeling van iedere kwaal aan bod. En dat noemen we holisme. 

"Wil je meer weten? Eens doorpraten over wat een behandeling jou kan opleveren? Neem contact op en maak een afspraak!"