Samenhang

Niks staat op zich, alles hangt direct of indirect samen

In de Traditionele Chinese Geneeskunde is samenhang heel belangrijk. Niks staat op zich, alles hangt direct of indirect samen. Daarom is het belangrijk om niet alleen naar de details van de klachten van een patiënt te kijken, maar naar het grote geheel. 

Een symptoom, bijvoorbeeld hoofdpijn, is de uiting van een onderliggend probleem en kan veel verschillende oorzaken hebben. Daarom bestaat een eerste consult, naast de behandeling ook altijd uit een uitgebreide intake. De behandeling kan dan op die specifieke persoon afgestemd worden en de kans op terugkeer van de klachten is daarmee een stuk kleiner. 

Samenhang in de natuur

Die samenhang is er in de natuur ook. Dat zien we op grote schaal aan bijvoorbeeld de klimaatveranderingen, maar ook op kleine schaal in je eigen achtertuin. Door een kleine detail te veranderen kan er een aanpassing in het ecosysteem ontstaan. Plaats of verwijder je een vijver, dan heeft dat gevolgen voor de flora en fauna in directe omgeving. Het ecosysteem van de vijver maakt weer deel uit van het ecosysteem van de tuin, die op zijn beurt weer deel uitmaakt van het ecosysteem van de wijk etc. etc.

Natuurgids

Sinds een aantal maanden volg ik een opleiding tot natuurgids in het nationale park De Hoge Veluwe. Hierbij komt samenhang ook veelvuldig aan bod. Zo mooi om te zien hoe de Traditionele Chinese Geneeskunde zich vanuit en in harmonie met de natuur ontwikkeld heeft. Het menselijk lichaam kan ook gezien worden als een ecosysteem. Als er een deel uit balans is heeft dat invloed op de rest van het lichaam. De kunst is de balans te herstellen en het zelfherstellend vermogen te stimuleren. De natuur een handje te helpen dus!

Contact

Wil je meer weten over hoe de TCG tegen weerstand, immuniteit en het ontwikkelen of overdragen van ziektes aankijkt, of wil je ontdekken wat acupunctuur voor je kan betekenen, neem dan gerust contact met me op.

"Ga wat vaker de natuur in, de geluiden geuren en kleuren zorgen voor een natuurlijke balans in lichaam en geest"